Preventie van terrorisme

Door H!GHGuY op donderdag 15 januari 2015 21:00 - Reacties (16)
Categorie: Maatschappij, Views: 3.415

Na de gebeurtenissen in Frankrijk werden er weer veel praatjes verkocht. Politici staken er, zoals gewoonlijk, met de kop bovenuit. Een korte greep uit het gamma:Dit is zelfs enkel Belgisch nieuws... De rest van de wereld zit ook niet stil.

Iedereen is het er hopelijk over eens dat dit slechts lapmiddeltjes zijn. Door Skype, Whatsapp en Facebook te tappen zul je niet verhinderen dat iemand radicaliseert. In het beste geval merk je dat de persoon radicaliseert. In het beste geval...
Idem voor het aftappen van de telefoon van mensen die oproepen tot terrorisme. Het zal wel aan mij liggen, maar dan ben je al te laat, toch? En het isoleren van gevangenen in de gevangenis - de discussie ging over het groeperen van alle radicalen of ze net uit elkaar houden, niet over isolatiecel en co - dan heb je al minstens 1 keer gefaald.

Het grootste publiek geheim van godsdienstterroristen (3 x letterwaarde), is dat godsdienst een dekmantel is. "Maar waarvoor dan?". Politiek natuurlijk.
Het is onderhand al duidelijk dat Osama Bin Laden zijn echte plan, economische destabilisering van de Westerse wereld, wel degelijk is uitgekomen. Dat hij wat islam-gebrabbel nodig had is bijzaak.

De intelligentere lezer zit al met de vervolgvraag over wat we die mensen toch ooit misdaan hebben. Geen eenduidig antwoord van mij, natuurlijk; ik maak ook maar deel uit van het plebs. Maar ik zou gaan denken dat het antwoord gaat van "Niets, we willen gewoon aan de macht." tot en met de verhoudingen in Israël/Palestina of vieze zaakjes van de VS en anderen in Iran, Irak, Afghanistan, Syrië, ... You name it, they've been there and ****ed it up.

Hiermee kom ik eindelijk tot mijn echte punt: preventie tegen terrorisme begint bij een eerlijk buitenlandbeleid. Terrorisme is geen aangelegenheid van Binnenlandse Zaken, maar van Buitenlandse Zaken. De wereld is nu natuurlijk al voldoende naar de vaantjes dat je zoiets niet snel-snel oplost, maar het echte verschil maak je, wat mij betreft, op dat departement.

Helaas past zo'n boodschap niet in het kader van economisch lijfbehoud en de politiek van graai-je-rijk-in-andermans-land, dus zal je ze ook nergens horen. Behalve hier, bij een kritische en wakkere burger.

Volgende: ABI vs API: DLL-hell en package managers 02-'15 ABI vs API: DLL-hell en package managers
Volgende: Monopolie op voeding vs Open Source 07-'14 Monopolie op voeding vs Open Source

Reacties


Door witeken, donderdag 15 januari 2015 21:19

Hiermee kom ik eindelijk tot mijn echte punt: preventie tegen terrorisme begint bij een eerlijk buitenlandbeleid.
Preventie van terrorisme begint m.i. bij een goede opvoeding zonder religie, indoctrinatie, invloed van slechte mensen, maar met onderwijs waarbij mensen feiten van fictie leren onderscheiden, enz. Zeg maar het westerse systeem, lijkt mij.

Door Tweakers user mux, donderdag 15 januari 2015 21:59

Preventie van terrorisme begint bij het verkleinen van cultuur- en welvaartsgaten en het zo min mogelijk aandacht besteden aan terroristen.

Door Tweakers user H!GHGuY, donderdag 15 januari 2015 22:05

Daar ben ik het niet mee eens.
witeken schreef op donderdag 15 januari 2015 @ 21:19:
Preventie van terrorisme begint m.i. bij een goede opvoeding zonder religie, indoctrinatie, invloed van slechte mensen, maar met onderwijs waarbij mensen feiten van fictie leren onderscheiden, enz.
Zolang religie een vorm van spiritualiteit blijft heb ik er helemaal geen probleem mee. Indoctrinatie kan ook hier, het gebeurde zo'n 70 jaar geleden nog. En eigenlijk is er nog een veel groter voorbeeld te vinden als je het hele Amerikaanse politieke systeem bekijkt. Dat zit vol van indoctrinatie door massa-hysterie, ophitsing en andere. Een ander voorbeeld uit dezelfde natie is het hele creationisme...
En slechte mensen? Die heb je overal. Het enige wat je kan doen is als maatschappij verhinderen dat die mensen aan de macht komen. Helaas is het gezegde "Macht corrumpeert" waar, op enkele uitzonderingen na.
Zeg maar het westerse systeem, lijkt mij.
Ik denk dat ik hierboven voldoende tegenvoorbeelden gaf...

Een goeie buitenlandpolitiek geeft buitenlanders gemoedsrust en laat ze ook meetellen in de wereld. Het komt neer op respect en eerlijke kansen. Als je die met de voeten treedt (zoals de Westerse wereld al veel te lang doet met de rest van deze planeet) dan keert iedereen zich tegen je en moet je een binnenlands beleid voeren zoals we het nu zien.
mux schreef op donderdag 15 januari 2015 @ 21:59:
Preventie van terrorisme begint bij het verkleinen van cultuur- en welvaartsgaten en het zo min mogelijk aandacht besteden aan terroristen.
Dat komt in grote mate overeen met wat ik zeg - hoewel anders geformuleerd...

[Reactie gewijzigd op donderdag 15 januari 2015 22:06]


Door Tweakers user TIGER79, vrijdag 16 januari 2015 08:28

Preventie van terrorisme begint m.i. bij een goede opvoeding zonder religie, indoctrinatie, invloed van slechte mensen, maar met onderwijs waarbij mensen feiten van fictie leren onderscheiden, enz. Zeg maar het westerse systeem, lijkt mij.
nee sorry het begint bij armoede-bestrijding in dat soort landen...
Ze hebben niets anders dan religie, de moskee waar ze te eten kunnen krijgen en in de tussentijd geindoctrineerd worden, geen opleiding, geen informatie-voorzieningen...
Dus wat ze nodig hebben is een andere infrastructuur, betere sociale voorzieningen/hulpnetten oftewel , kortaf, compleet nieuwe regeringen die er niet allen ziijn om van hun macht te genieten...
Oftewel een utopisch beeld...
Het gooien op religie is veels te makkelijk, op het moment zie je genoeg andere religies die niet voor dit soort problemen zorgen, ook is het natuurlijk zo dat we he tover extremisten hebben wat inhoudt dat de andere 99% van de gelovigen niet voor problemen zorgen...

Door Tweakers user Cerius, vrijdag 16 januari 2015 08:42

Het valt inderdaad bij de armoede van de landen waar terroristen worden gebrainwashed. De enige reden waarom de Islam eronder valt is puur omdat het de 'relegion on the shelf' is.

Wat is er gebeurd? In de jaren 50/60/70 zijn veel van deze landen verwesterd, met als het gevolg dat hun (met 'hun' bedoel ik landen als Iran/Iraq/Afganistan) wereld werdt geopend en de 'slimmere' bevolking een betere kans kregen in het westen, en dus vertrokken. Veel hooggeschoolde mensen vertrokken in die tijd, en wat er over bleef waren de minder geschoolde, meestal geisoleerde mensen.

Gooi daar wat personen bij die niet kunnen lezen, en mensen die kwaad zijn op wat het land is geworden, met een snufje gevaarlijke geloofsbeelden, en voila.

Het oplossen ervan zal lastig zijn. persoonlijk denk ik dat het niet stopt tot we of helemaal niks doen, en die landen volledig isoleren, of juist meer ervoor te zorgen dat deze landen emer te bieden krijgen en ze juist geen reden hebben om te zeggen: "Zie je wel, het westen werkt ons tegen!"

Maargoed, blijft klote voor nu.

Door Tweakers user -RetroX-, vrijdag 16 januari 2015 09:04

Er is niets fijner dan een gezamelijke vijand. Dit is een verschijnsel dat al zo oud is als de mensheid. Een groep ontstaat vanuit bepaalde elementen, dit kan zijn religie maar taal, nationalisme, ras of status kan net zo goed. Voila, zoek vervolgens een groep die daar buiten valt en je proces is klaar.

Het "terrorisme conflict" heeft weinig te maken met welvaart in specifieke landen. Er zijn landen die er veel slechter aan toe zijn en die zoeken hun vijand niet alleen in het westen.

In gebieden als Afganistan en Pakistan vechten groepen onderling elkaar ook de tent uit. Hetzelfde in Irak en Syrie. Maar ook in Gaza, Libië, Nigeria.

Alleen wederopbouw kan echt stabiliteit brengen. Onderwijs, voedsel, water, sanitair en spelen/sport.

Natuurlijk kunnen die landen op deze gebieden geholpen worden. Maar het besef en mentaliteit zal ook moeten veranderen. Je kan prima een school bouwen maar als kinderen er niet heen kunnen/mogen dan heb je er niets aan.

De jonste generatie is de generatie die het meeste verschil kan maken. Een ronselende jihadist die 10 mensen naar Syrie weet te sturen... tsja best gevaarlijk. Maar die tienduizenden kinderen die nu opgevoed worden met heel gevaarlijke denkbeelden... wat gaan die doen over 15 jaar? Dat is (volgens mij) een veel groter probleem.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 16 januari 2015 09:05]


Door Tweakers user spank_mojoo, vrijdag 16 januari 2015 09:53

juist.
wat je zegt over een eerlijk buitenland beleid is heel belangrijk.
maar wat misschien nog wel belangrijker is: een regering die ergens voor staat en eeb ruggegraat heeft. niet meer van dat slappe linkse gezwaffel.

Door Tweakers user AMD1800, vrijdag 16 januari 2015 13:21

Wat bedoel je nou precies met een eerlijk buitenlandbeleid? Edit: ik lees in een van je reacties dat je daarmee respect en eerlijke kansen bedoelt. Ik denk dat we die mensen niet echt in de weg zitten. We hebben zelfs potjes voor ontwikkelingshulp...
mux schreef op donderdag 15 januari 2015 @ 21:59:
Preventie van terrorisme begint bij het verkleinen van cultuur- en welvaartsgaten en het zo min mogelijk aandacht besteden aan terroristen.
Helemaal mee eens. Daarom ben ik ook een beetje voor het sluiten van de grenzen. Je kunt niet zomaar mensen met een hele andere cultuur en de daarbij horende normen en waarden hier laten wonen. En dan bedoel ik voor hunzelf niet, omdat het verschil tussen de Westerse wereld en de plaatsen waar immigranten vandaan komen gewoon te groot is. Dat zorgt gegarandeerd voor botsingen, zoals nu wel uit de praktijk is gebleken.

Is heropvoeding van immigranten dan een oplossing? Ik denk het niet. Onze samenleving heeft zich over de jaren heen stukje bij beetje aangepast naar hoe hij nu is. Je kunt dan van een mens ook niet verwachten dat hij van de een op de andere dag verandert.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 16 januari 2015 13:49]


Door Tweakers user H!GHGuY, vrijdag 16 januari 2015 20:06

AMD1800 schreef op vrijdag 16 januari 2015 @ 13:21:
Wat bedoel je nou precies met een eerlijk buitenlandbeleid? Edit: ik lees in een van je reacties dat je daarmee respect en eerlijke kansen bedoelt. Ik denk dat we die mensen niet echt in de weg zitten. We hebben zelfs potjes voor ontwikkelingshulp...
Ik hoop dat je hier sarcastisch bent.

We zitten die mensen wel in de weg door oneerlijke handel te voeren, dictators te installeren en zo meer. Ontwikkelingshulp is een lachtertje. Een zakcentje als excuus voor het afnemen van een staaf goud.

Als je even de (recente) geschiedenis erop na neemt (en ik noem mezelf dan nog geeneens kenner) dan moet je niet ver gaan om te zien wat we die mensen hebben misdaan. Ook als je naar de huidige situatie kijkt kom je hopelijk tot diezelfde conclusie.
Helemaal mee eens. Daarom ben ik ook een beetje voor het sluiten van de grenzen. Je kunt niet zomaar mensen met een hele andere cultuur en de daarbij horende normen en waarden hier laten wonen.
Als je zo maar even losjes 50 jaar terug gaat in de geschiedenis kom je op een aantal vlakken niet zo ver van hun huidige normen en waarden. Wat emancipatie, vereniging en onderwijs allemaal niet kunnen doen.
Hoe lang hebben vrouwen hier stemrecht?

Door hen zelfs de kans niet te geven zich hier te vestigen ontneem je hun de mogelijkheid om een plaats te zoeken in onze maatschappij. Dat is bijna zeggen dat kleine Joris die op school niet goed meekan en zijn plaatsje niet vind maar beter niet meer naar school moet komen.
En dan nog zeggen dat "we die mensen niet echt in de weg zitten". Eigenlijk is dit gewoon arrogant en kortzichtig.
En dan bedoel ik voor hunzelf niet, omdat het verschil tussen de Westerse wereld en de plaatsen waar immigranten vandaan komen gewoon te groot is. Dat zorgt gegarandeerd voor botsingen, zoals nu wel uit de praktijk is gebleken.
Echt?

Vertrek eens van een situatie waarin immigranten vanaf dag 1 gelijke kansen krijgen. Denk je dan dat er zo'n problemen zouden zijn als nu? Het probleem begint bij ons, niet bij hen.
Is heropvoeding van immigranten dan een oplossing? Ik denk het niet. Onze samenleving heeft zich over de jaren heen stukje bij beetje aangepast naar hoe hij nu is. Je kunt dan van een mens ook niet verwachten dat hij van de een op de andere dag verandert.
Heropvoeding? Je spreekt erover alsof het stuk voor stuk criminelen zijn.

In de jaren 60 zijn er tjokvolle treinen Italianen naar België gekomen om in de mijnen te werken. Daar hadden we exact dezelfde problemen als nu. Het grote verschil is dat die mensen een job hadden en dus een stuk eigenwaarde hadden om van te vertrekken. En na een tijdje is die hele problematiek vanzelf opgelost.
Zo'n proces heeft tijd nodig en, opnieuw, eerlijke kansen. Geen arrogantie en uitsluiting.

Door Tweakers user WoutervOorschot, vrijdag 16 januari 2015 21:58

Tja, voor de echte preventie hadden we decenia terug misschien niet het midden oosten meermaals op moeten blazen...

Door Tweakers user -RetroX-, zaterdag 17 januari 2015 11:57

WoutervOorschot schreef op vrijdag 16 januari 2015 @ 21:58:
Tja, voor de echte preventie hadden we decenia terug misschien niet het midden oosten meermaals op moeten blazen...
Dat heeft niet meegeholpen maar echte preventie was daarmee ook niet gerealiseerd. De mensheid is al veel eerder de fout in gegaan. De Nederlandse geschiedenis bevat zelf ook meerdere aanslagen. Willem van Oranje is zelfs vermoord door een "fundamentalist" (naar die tijd).

Door Tweakers user AMD1800, zaterdag 17 januari 2015 13:57

H!GHGuY schreef op vrijdag 16 januari 2015 @ 20:06:
[...]

Ik hoop dat je hier sarcastisch bent.

We zitten die mensen wel in de weg door oneerlijke handel te voeren, dictators te installeren en zo meer. Ontwikkelingshulp is een lachtertje. Een zakcentje als excuus voor het afnemen van een staaf goud.

Als je even de (recente) geschiedenis erop na neemt (en ik noem mezelf dan nog geeneens kenner) dan moet je niet ver gaan om te zien wat we die mensen hebben misdaan. Ook als je naar de huidige situatie kijkt kom je hopelijk tot diezelfde conclusie.
Oke, ik heb niet echt gedacht aan die oorlogen waar we aan hebben meegedaan. Marktprotectionisme is volgens mij de enige manier waarop we andere landen hinderen om zaken met ons te doen. Dat zijn nooit specifiek moslimlanden, tenzij ze zich bezig houden met kernwapens of dat vermoed wordt.

Markt protectionisme is vooral om de eigen markt te beschermen. Niet eerlijk, maar iedereen doet het. Het is ook nog logisch ook, aangezien je banen in je eigen land probeert te behouden.

Buiten dat heb je een punt, dus vooral gezien de oorlogen.
[...]

Als je zo maar even losjes 50 jaar terug gaat in de geschiedenis kom je op een aantal vlakken niet zo ver van hun huidige normen en waarden. Wat emancipatie, vereniging en onderwijs allemaal niet kunnen doen.
Hoe lang hebben vrouwen hier stemrecht?

Door hen zelfs de kans niet te geven zich hier te vestigen ontneem je hun de mogelijkheid om een plaats te zoeken in onze maatschappij. Dat is bijna zeggen dat kleine Joris die op school niet goed meekan en zijn plaatsje niet vind maar beter niet meer naar school moet komen.
En dan nog zeggen dat "we die mensen niet echt in de weg zitten". Eigenlijk is dit gewoon arrogant en kortzichtig.
Daarom zeg ik dus ook dat ik deels voor ben. Grenzen sluiten zou goed zijn om orde op zaken te stellen. Mensen moeten daadwerkelijk een eerlijke kans krijgen en niet allemaal bij elkaar in een wijk geflikkerd worden, zodat ze elkaar hebben en minder snel mee komen aangezien ze dan minder snel in aanraking komen met goed Nederlands sprekende mensen die ook bekend zijn met de normen en waarden hier. Daarnaast hebben we natuurlijk nog een banenprobleem....
[...]

Echt?

Vertrek eens van een situatie waarin immigranten vanaf dag 1 gelijke kansen krijgen. Denk je dan dat er zo'n problemen zouden zijn als nu? Het probleem begint bij ons, niet bij hen.
Dat klopt, het is deels fout gegaan door falend beleid en oneerlijke kansen. Neemt niet weg dat sommige mensen zich niet zo snel aanpassen in hun normen en waarden. Dat leidt tot problemen. Het is alleen moeilijk om hier regelgeving voor te ontwikkelen.
[...]

Heropvoeding? Je spreekt erover alsof het stuk voor stuk criminelen zijn.

In de jaren 60 zijn er tjokvolle treinen Italianen naar België gekomen om in de mijnen te werken. Daar hadden we exact dezelfde problemen als nu. Het grote verschil is dat die mensen een job hadden en dus een stuk eigenwaarde hadden om van te vertrekken. En na een tijdje is die hele problematiek vanzelf opgelost.
Zo'n proces heeft tijd nodig en, opnieuw, eerlijke kansen. Geen arrogantie en uitsluiting.
Heropvoeding is misschien een verkeerd woord. Het zijn geen criminelen, maar je zou ze kunnen leren wat voor normen en waarden wij hier hebben. Dan zullen er minder snel problemen ontstaan. We mogen hier een tekening van Mohammed maken, net zoals dat er hier een tekening van Jezus kan worden gemaakt, om maar is iets te noemen wat we immigranten duidelijk kunnen meegeven.

Zoals je in je voorbeeld met die Italianen aangeeft, lost het zich met de tijd op. Ik denk dat je met wat scholing dat proces versnelt.

Door Tweakers user Pietervs, zaterdag 17 januari 2015 17:02

http://www.nrc.nl/next/va...n-europa-in-de-af-1456516

Nogal een eye-opener: 99,3% van de aanslagen gepleegd tussen 2006 en 2013 waren niet door moslims...
(Jammer dat die achter de NRC-betaalmuur zit :( )

Door Tweakers user Ps3gamer91, zaterdag 17 januari 2015 20:11

Ik woon donderdag a.s. voor mijn opleiding een interessant seminar bij over strafrechtelijke jihadbestrijding. Er komen interessante sprekers waar ik hopelijk wat (kritische) vragen aan kan stellen.

Jihadgangers KUNNEN leiden tot terroristische aanslagen. Mede door de afgelopen gebeurtenissen is dit een 'hot-topic'. Vanuit justitie zijn er al plannen om wetten te implementeren specifiek gericht op het tegengaan van terrorisme. Dit traject is nu in een stroomversnelling gekomen (begrijpelijkerwijs).

Door Tweakers user AMD1800, zondag 18 januari 2015 09:50

Pietervs schreef op zaterdag 17 januari 2015 @ 17:02:
http://www.nrc.nl/next/va...n-europa-in-de-af-1456516

Nogal een eye-opener: 99,3% van de aanslagen gepleegd tussen 2006 en 2013 waren niet door moslims...
(Jammer dat die achter de NRC-betaalmuur zit :( )
Ik gok dat dit eigenlijk niet waar is. Hier lezen we dat in het afgelopen jaar 1,3% van alle aanslagen religieus geinspireerd was. Daarbij vergeten ze wel even te zeggen dat er ook een tweede categorie is, die is gedefinieerd als “Ethno-nationalist and separatist terrorist groups are motivated by nationalism, ethnicity and/or religion”, waardoor de interpretatie van NRC in ieder geval niet klopt, even als dat interpol dom bezig is geweest met die cijfers.

Je kunt ook dit bekijken. Daar kun je weer een heel andere conclusie uit trekken...

Door Tweakers user -RetroX-, zondag 18 januari 2015 15:19

Ps3gamer91 schreef op zaterdag 17 januari 2015 @ 20:11:
Ik woon donderdag a.s. voor mijn opleiding een interessant seminar bij over strafrechtelijke jihadbestrijding. Er komen interessante sprekers waar ik hopelijk wat (kritische) vragen aan kan stellen.

Jihadgangers KUNNEN leiden tot terroristische aanslagen. Mede door de afgelopen gebeurtenissen is dit een 'hot-topic'. Vanuit justitie zijn er al plannen om wetten te implementeren specifiek gericht op het tegengaan van terrorisme. Dit traject is nu in een stroomversnelling gekomen (begrijpelijkerwijs).
Ik ben benieuwd of daar nog nieuwe inzichten naar voren komen. Het bestrijden van verkeeronveiligheid met regelgeving heeft nog steeds niet geleid tot 0 verkeersdoden per jaar. Er zit natuurlijk wel enig nut in zitten maar ik heb weinig vertrouwen in een juridische oplossing.

Reageren is niet meer mogelijk