MBTI - Wie ben ik?

Door H!GHGuY op maandag 12 november 2012 19:54 - Reacties (10)
Categorie: -, Views: 2.833

Sommige bloggers durven al eens met opzet een titel te kiezen voor hun stukje om de nieuwsgierigheid van het publiek enigszins aan te wakkeren. Ik hoop bij deze schuldig verklaard te worden aan desbetreffend misdrijf. Hier vind je namelijk niet de enthousiaste inleiding van een kersverse blogger waarin hij uitvoerig beschrijft wat hij of zij met diens 5000 karma punten wenst aan te vangen, om vervolgens de volgende 3 jaar niets meer van zich te laten horen O-).

De echte aanleiding van dit stukje is het volgen van een inleidende cursus over MBTI. Mijn werkgever stelde mij namelijk in de mogelijkheid om vorige week een "MBTI assessment course" te laten volgen. Waarvoor dank, overigens. Nu ben ik alweer een paar honderd karakters verder en weet u nog steeds niet waarover dit eigenlijk gaat. De lezer met wat minder geduld heeft misschien dit al gevonden.

De ongeduldige lezer heeft overigens gelijk. Niet alleen over de Myers-Briggs Type Indicator, maar ook over het vele geneuzel wat in mijn blogs voorkomt. Blijkbaar schrijf ik te graag of schep ik er plezier uit om alles lang en breed uit te schrijven. Serves you right. Het is algemeen geweten dat we in de 21ste eeuw te weinig tijd nemen voor echt interessante zaken.

Myers en Briggs hebben, gebaseerd op de Carl Jung's werk, deze 4 assen samengesteld:
  • Extraversion (E)<=> (I) Introversion
  • Sensing (S) <=> (N) Intuition
  • Thinking (T) <=> (F) Feeling
  • Judging (J) <=> (P) Perceiving
Ik kan nu natuurlijk alles hier in detail uiteen doen, maar daar doe ik de content-industrie geen plezier mee. Mijn indruk is namelijk dat Wikipedia hier best al een mooie pagina aan heeft besteed met meer informatie dan ik hier zou willen plaatsen.

Zelfs het stukje "Utility" op de wiki somt al mooi op dat er binnen het wereldje enige beroering is over het onderwerp. Maar laten we dat maar als normaal aannemen. Zelfs fysici, normaal geroemd voor de exactheid van hun wetenschappen, durven mekaar al eens naar de troon te steken.

Als Nerd (op een site als Tweakers mag dit woord, in tegenstelling tot het minder virtuele deel van de wereld, al eens met een hoofdletter) ging vorige week een nieuwe wereld voor me open. Die andere wezens die je al eens nodig had om in je secundaire basisvoorzieningen zoals voedsel te voldoen bleken uiteindelijk ook intelligente schepsels! De schok was zo groot dat ik deze niet alleen kon verwerken, ergo dit stukje.

Alle gekheid op een stokje; Ik kan iedereen maar aanraden om, wanneer de gelegenheid zich voordoet, zo'n assessment niet links te laten liggen. Het is en blijft een zacht-wetenschappelijk onderwerp en de resultaten zijn allesbehalve een vaststaand feit, maar het leert op de werkvloer en daarbuiten toch enkele dingen in perspectief te zetten. Je loopt bij zo'n assessment vooral jezelf tegen het lijf (misschien was daarom de schok zo groot?) en het leert ook dat sommige van de kleine of sterke kantjes die je hebt ook helemaal niet zo ongewoon zijn.

En voor zij die nog verder willen gaan, kan het hen ook leren over die ander. Over hoe we samen kunnen bouwen aan wereldvrede of toch minstens al een poging doen om mekaar niet in de haren te vliegen (schrappen wat niet past).

Volgende: SSD: hoe veilig is je data? 12-'12 SSD: hoe veilig is je data?
Volgende: Klant-en-service 11-'12 Klant-en-service

Reacties


Door Tweakers user Erwin537, dinsdag 13 november 2012 10:08

Maar je hebt nu eigenlijk niets over jezelf verteld, alleen de test aangeraden.

Maar als ik het goed begrijp is dit vergelijkbaar met de Reiss profile test die ik tijdens mijn opleiding heb gedaan.

Door Tweakers user H!GHGuY, dinsdag 13 november 2012 12:08

Erwin537 schreef op dinsdag 13 november 2012 @ 10:08:
Maar je hebt nu eigenlijk niets over jezelf verteld, alleen de test aangeraden.
Goed opgemerkt ;)

Door Tweakers user SilentStorm, dinsdag 13 november 2012 13:12

Leuk, ik had ongeveer hetzelfde gevoel als jou, bij het maken van zo'n test (gewoon, internet. Typelogic.com was toen nog gratis). Jammer dat je het verder nergens terugziet. Volgens mij is het naast je interactie met collega's ook best handig in domeinen waarin je personen zoekt met bepaalde karaktereigenschappen.. maar of dat nou een selectiecriterium moet zijn bij een solicitatie..?

ik denk dat de datingscene er wel wat mee zou kunnen doen :P

Door Tweakers user -RetroX-, donderdag 15 november 2012 08:16

Puut gebaseerd op je tekst deel ik je als volgt in: I(S/N)FJ ....ben benieuwd wat je zelf had bepaald

Door Tweakers user H!GHGuY, donderdag 15 november 2012 12:47

-RetroX- schreef op donderdag 15 november 2012 @ 08:16:
Puut gebaseerd op je tekst deel ik je als volgt in: I(S/N)FJ ....ben benieuwd wat je zelf had bepaald
Goed geprobeerd, maar toch mis.
Aan de hand van welke stukjes heb je wat geconcludeerd?

Door Tweakers user -RetroX-, zaterdag 17 november 2012 12:53

Ik heb je blog als uitgangspunt genomen.

Je hebt maar een bescheiden aantal posts... dus je deelt niet elke scheet met de wereld. Kortom: I

S/N is niet te beoordelen uit je eigen tekst. Als ik weet hoe je bepaalde subjectieve informatie oppakt kan ik hier pas iets mee.

F: is simpel. Diverse zinnen laten duidelijk een subjectief standpunt zien, ofwel: "op gevoel",

J: was ook niet moeilijk. Jij bepaalt of iets bijdraagt aan de content-industrie en sluit af met ideeen over wereldvrede, waaruit ik opmaak dat je een oordeel hebt over de huidige gang van zake.

MBTI is een aardige methode maar kens zeker nuances. Iemand is niet per definitie een bepaald type. In bepaalde situaties ben je type X en in een andere type Y.

Ik ben als programmeur best met veel vakgebieden bezig. Op gebieden waarover ik veel vakkennis heb reageer ik vooral op Thinking. Maar zodra ik creatief (bv webdesign) moet zijn ga ik blind over op Feeling.

Omgekeerd gebruik ik wel vaak de MB typen om diverse persona's te maken. Hoe zou een bepaald type persoon de website waaraan ik werk zien.

Door Tweakers user H!GHGuY, zaterdag 17 november 2012 13:18

-RetroX- schreef op zaterdag 17 november 2012 @ 12:53:
Je hebt maar een bescheiden aantal posts... dus je deelt niet elke scheet met de wereld. Kortom: I
Ik ben ook nog maar net bezig. Maar gegeven de onderwerpen van mijn volle 2 posts, houdt je insteek wel stand.
S/N is niet te beoordelen uit je eigen tekst. Als ik weet hoe je bepaalde subjectieve informatie oppakt kan ik hier pas iets mee.
Makes sense.
F: is simpel. Diverse zinnen laten duidelijk een subjectief standpunt zien, ofwel: "op gevoel",
Hier denk ik dat je misschien toch even best herneemt waar T/F over gaat.
Iemand met Thinking gaat eerst nadenken over zaken, vooraleer ze te bespreken; gaat bij beslissingen vooral voor de objectief juiste oplossing. Feeling mensen laten ideeŽn rijpen door ze te bespreken; nemen beslissingen eerder door te kijken naar de impact voor anderen.
Een mening hebben zegt weinig over T/F, want ook T mensen hebben meningen (zie ook hieronder).
J: was ook niet moeilijk. Jij bepaalt of iets bijdraagt aan de content-industrie en sluit af met ideeen over wereldvrede, waaruit ik opmaak dat je een oordeel hebt over de huidige gang van zake.
Ook hier denk ik dat je J/P best even herbekijkt. J/P gaat vooral over hoe chaotisch iemand te werk gaat. J's zijn de planners, P's zijn laatste-minuut uitvoerders.
Het oordelen vs accepteren mag je niet onderkennen, maar kan ook als gevolg zijn van bvb een sterke T (die mogelijk een sterker rechtvaardigheidsgevoel hebben).
MBTI is een aardige methode maar kens zeker nuances. Iemand is niet per definitie een bepaald type. In bepaalde situaties ben je type X en in een andere type Y.
Daar ben ik het 100% over eens. Ik heb al meer dan eens gedacht dat ik thuis anders onderverdeeld kan worden dan op het werk. Anderzijds werd ons ook verteld dat dit verwacht kan worden. De mate waarin je bvb T of F bent is vooral een soort "aanleg". Het zegt misschien meer hoeveel moeite en energie je moet investeren om de andere kant van de balans tot uiting te laten komen.

Een matig introvert iemand zal zich typisch met minder in een extroverte groep mengen dan een extreem introvert persoon. Bovendien kan het soort gezelschap mogelijk ook meespelen.
Iemand met sterke voorkeur voor F, zal waarschijnlijk meer energie nodig hebben om een puur rationele beslissing te nemen en omgekeerd.
Een chaoot (P) zal ook veel energie nodig hebben om zijn project te plannen en volgens planning uit te voeren, terwijl een plan-freak (J) enorm veel stress zal hebben als zijn planning constant overhoop wordt gegooid.
Ik ben als programmeur best met veel vakgebieden bezig. Op gebieden waarover ik veel vakkennis heb reageer ik vooral op Thinking. Maar zodra ik creatief (bv webdesign) moet zijn ga ik blind over op Feeling.
Creativiteit komt meer uit Intuition. Dus op basis daarvan zou je jezelf als NT kunnen indelen.
Omgekeerd gebruik ik wel vaak de MB typen om diverse persona's te maken. Hoe zou een bepaald type persoon de website waaraan ik werk zien.
Zo had ik er nog niet bij stil gestaan. Er zullen nog wel jobs zijn waar het eindproduct helemaal anders kan overkomen op mensen. Het meest extreme voorbeeld zal wel reclame zijn, denk ik ;)

Door Tweakers user RzrBck, zaterdag 17 november 2012 15:21

Mag ik u aanraden: http://www.bol.com/nl/p/do-what-you-are/1001004002949814/

Een beknopt "werkboek" waarin het e.e.a. bondig wordt uitgelegd over MBTI. De toegevoegde waarde zit hem er naar mijn mening in, dat ze o.a. ook de karaktereigenschappen erbij betrekken.
Zij stellen - wat -RetroX- al aanstipte in zijn comment - dat je de 4 types verschillend gebruikt. Zo heb je de dominante, secundaire, tertiaire en quartaire eigenschap binnen de 4 types.
Er zit bijvoorbeeld een significant verschil tussen mensen die INTP zijn met T als dominante karaktereigenschap en N als secundaire of andersom, N als dominante en T als secundaire.

Het boek gaat verder nog kort in op de ontwikkeling van elk van de type's (dit gebeurt gedurende je leven - o.a. midlifecrisis is hiermee te "verklaren") en geeft een aantal beroepsperspectieven per type. Het is zoals ongetwijfeld op te maken valt uit deze post - m.i. - een aanrader als het onderwerp je interesseert!

[Reactie gewijzigd op zaterdag 17 november 2012 15:23]


Door Tweakers user Kiswum, vrijdag 30 november 2012 13:08

Wat betreft MBTI, deze heb ik 2 x gemaakt, 1 keer onbewust via Jobtrack/IkCheck (uiteindelijk kwam daar een MBTI score uit, maar op 1 of andere manier kreeg ik dit resultaat niet direct in mijn mail, maar kwam ik per toeval achter dat dit alsnog was binnengekomen via een zoekopdracht) en 1 keer heb ik het bewust gedaan via mijn werkgever.

In die 2-3 jaar dat ertussen zat bleek dat ik eigenlijk redelijk dezelfde score had en eenscore die voor mij logisch in mijn oren klonk. Dit heb ik ook besproken met iemand die hier meer achtergrond informatie over had waardoor hetgeen wat je vroeger deed reflecteerd met wat je nu doet.
Dus een jongen van 10 jaar oud zal in een bepaald patroon dingen doen waardoor je redelijk kunt voorspellen wat zijn score op z'n 25ste zal zijn.

Door Tweakers user H!GHGuY, zaterdag 1 december 2012 09:03

Inderdaad, er bestaan ook beschrijvingen over hoe elk type over het algemeen evolueert.
En wij maar denken dat we allemaal uniek zijn ;)

Reageren is niet meer mogelijk